Verduurzamen d.m.v. Garanties van Oorsprong’s

Het begrip Garantie van Oorsprong (GvO) is ook bekend als het ‘groencertificaat’. Bij de productie van hernieuwbare (in de volksmond duurzame) elektriciteit wordt voor elk megawattuur (MWh) zo’n GvO aangemaakt: dit is het bewijs dat de geleverde energie ook daadwerkelijk duurzaam is opgewekt (in 2016 13% van de nationale stroomproductie).

Stroomleveranciers gebruiken deze GvO’s onder meer om de etikettering juist uit te voeren. Daarnaast dienen ze als bewijs en maatstaf voor het verkrijgen van subsidies voor duurzame elektriciteitsproductie.

Een Garantie van Oorsprong wordt door officieel erkende instanties (CertiQ) gewaarborgd en gecontroleerd. Op een GvO zijn daarom onder meer de energiebron waarmee de energie is geproduceerd en de begin en einddatum van die productie aangegeven. Andere aanduidingen op een GvO hebben betrekking op elektriciteit, gas of verwarming of koeling; de identiteit, locatie, type en capaciteit van de productie-installatie; het land van herkomst en of er investeringssteun op is verkregen.

Over de exacte inhoud van een GvO en hoe deze voor u kan worden ingezet, geven we graag een persoonlijke toelichting. Inzet en gebruik worden bij Coverum op de individuele situatie afgestemd.

Meer weten over onze diensten? Neem gerust contact met ons op.